Logo

Nasza Koncepcja - Witamy w Restauracji Tuna prowadzonej przez Martina Gimenez Castro

WITAMY W TUNA by

martin
Previous
Next

Tuna to współczesna restauracja comfort food, w której Martin Gimenez Castro, szef kuchni stojący za Ceviche Bar i Salto, eksploruje nieograniczony potencjał wód slodkich i słonych.

Tuna została stworzona, aby zabrać Cię w podróż do najgłębszych zakątków oceanów, rzek i jezior. Podczas tej wyprawy odkryjesz owoce morza pochodzące z całego świata, od tropikalnych akwenów po najzimniejsze wody na Ziemi.

Previous
Next

Przedstawienie Ci nowych składników to dopiero początek naszej wspólnej ekspedycji. Odkrywając wspólnie różnorodność i bogactwo podwodnego świata, chcemy pokazać, że każda część ryby może smakować inaczej, oraz że można ją wykorzystać w zupełnie nieoczekiwany sposób.

Kurs, jaki obraliśmy na tę podróż, doprowadził nas do menu składającego się z klasycznych dań, wędlin i przetworów – wszystko przyrządzone z ryb.

 

Idea odkrywania owoców morza na nowo oraz nasza miłość i szacunek do wszystkich wód, zaowocowały podejściem „od głowy do ogona”, w którym wykorzystujemy każdą część ryby, niczego nie marnując.

 

Jesteśmy zwolennikami odpowiedzialnego korzystanie z oceanów, rzek i jezior. Dlatego wspieramy zrównoważone rybołówstwo oraz prowadzimy politykę “zero waste”. Aby to osiągnąć, współpracujemy wyłącznie z łowiskami, które szanują siedliska morskie i słodkowodne oraz dostosowują się do tempa reprodukcji ryb, aby zachować równowagę ekosystemu i zapewnić przetrwanie wszystkich gatunków. 

 

Głęboko wierzymy, że skarbami podwodnego świata możemy cieszyć się tylko tak długo, jak długo o nie dbamy.

Tuna została założona przez dwóch przyjaciół – Martina i Davida, zapalonego argentyńskiego szefa kuchni i uznanego australijskiego designera – którzy poznali się podczas wspólnej pracy nad Ceviche Bar.

Połączeni pasją do jedzenia, dbałością o szczegóły i kreatywnością postanowili stworzyć zupełnie nowy koncept restauracji. Miejsce, które łączy w sobie to, co najlepsze z dwóch światów – kulinarne umiejętności Martina i design thinking Davida.


Tak narodziła się Tuna.

WIERZYMY W ODPOWIEDZIALNE KORZYSTANIE Z ZASOBÓW WODNYCH.

Przygotowując nasze potrawy zawsze robimy to z myślą o naszej Planecie i zachowaniu jej cennych zasobów dla przyszłych pokoleń. Chcemy, by ryby, z których przygotowywane są nasze dania, pochodziły tylko z odpowiedzialnych, zrównoważonych źródeł.

 

DLACZEGO JEST TO WAŻNE?

 

Nasze morza i oceany znajdują się pod rosnącą presją. Wraz ze wzrostem liczby ludzi na świecie, rośnie także popyt na ryby i owoce morza, co przekłada się na coraz większe globalne połowy, które – jeśli nie są prowadzone w sposób odpowiedzialny – mogą prowadzić do zachwiania równowagi ekosystemów morskich i wymierania gatunków.

Obecnie ponad jedna trzecia światowych zasobów ryb i owoców morza jest poławiana w sposób niezrównoważony, powodując przełowienie stad. Jeśli nie będziemy działać już teraz, może to doprowadzić do nieodwracalnych zmian. Dlatego chcemy wspierać tych rybaków, którzy łowią odpowiedzialnie, z troską, by morza i oceany pozostały zdrowe i tętniące życiem także w przyszłości. Od lat współpracujemy z organizacją pozarządową MSC (Marine Stewardship Council), działającą na rzecz zrównoważonego rybołówstwa na całym świecie, pomagając w edukacji na temat dobrych i odpowiedzialnych wyborów konsumenckich. W naszym menu znajdziesz starannie wyselekcjonowane ryby, pochodzące z pewnych i sprawdzonych źródeł. Dzięki temu możesz się delektować naszymi potrawami, wiedząc, że jest to dobry wybór także dla naszej Błękitnej Planety.

Ⓒ TUNA by MARTIN GIMENEZ CASTRO